Zoek Bedrijf
Image default
Elektronica en elektriciteit

LED strip knippert

LED strip knippert

LED strips zijn over het algemeen heel betrouwbaar en blijven lang werken. Als je LED strip knippert is de LED strip niet per se defect. Hieronder geven we 4 belangrijke stappen die je kunnen helpen om het flikkeren van LED strips op te lossen.

1. De ledstrip is niet goed aangesloten

Het klinkt grappig, maar LED lampjes kunnen om heel eenvoudige redenen knipperen. De LED strips worden op hun plaats gehouden door een aantal contactpennen, de metalen delen die de onderste contacten van de LED strip raken. Als deze contactpennen niet droog zijn of als ze geen goed contact maken, dan werkt het LED lampje niet meer tot je er weer op drukt. Probleem opgelost! Over het algemeen zijn problemen met flikkerende LED strips eenvoudig op te lossen met slechts een paar stappen.

2. LED drivers zijn onstabiel

Hoewel het niets te maken heeft met water- of stofdichtheid, kunnen ook LED stuurprogramma’s deel uitmaken van LED strip flikkerproblemen. Of het nu een adresseerbare controller is of een gewone LED driver, deze LED driver moet de LED strip voldoende stroom bieden om hem te kunnen laten werken. Als deze LED driver niet stabiel is, zullen de LED lampjes waarschijnlijk vrij snel gaan flikkeren nadat ze geïnstalleerd zijn. Zowel tijdens de installatie als daarna moeten LED stuurprogramma’s getest worden met een multimeter of LED tester.

3. Slechte aansluiting van onderdelen van de LED strip

Als er losse verbindingen op de LED strip zitten, zullen deze LED chips altijd meteen flikkeren als ze aangezet worden. Om het flikkeren van de LED strip te stoppen, moet je alle slechte verbindingen tussen de koperen contacten van de LED lichtstrips opnieuw solderen. Reflow solderen is vaak voldoende voor dit doel, omdat het minder hitte vereist dan klassiek soldeerwerk. Het is ook een goede gewoonte om LED verbindingen opnieuw te solderen als LED stripverlichting lange tijd in gebruik is, dit zorgt ervoor dat LED strips blijven werken zonder LED flikkering.

4. LED strip flikkert – Omgevingstemperatuur te laag

Een te lage omgevingstemperatuur kan de LED strip doen knipperen of flikkeren. Dit verschijnsel treedt op als LED chips niet goed in de fitting passen, omdat de kou ervoor zorgt dat de contacten van de LED chips en de weerstandsconnectoren harder en resistenter worden. Zo wordt het onmogelijk voor ze om stevig met elkaar verbonden te blijven. Een eenvoudige oplossing zou zijn om alle LED verlichtingsproducten uit je garage of schuur te halen, of uit de plaats waar ze in de wintermaanden of in koudere klimaten bewaard worden. Als je het hele jaar door LED strips wilt blijven gebruiken , zou een goed idee zijn om LED strips in je garage of schuur te installeren, zodat ze beschermd zijn tegen de kou.

Als er tijdens de wintermaanden LED strips op een metalen oppervlak geïnstalleerd zijn, kan dat ook de LED verlichting doen knipperen of flikkeren. Dit komt doordat LED stripverlichting warmte onttrekt aan metalen oppervlakken waar ze op liggen en dus sneller afkoelt dan gewone LED verlichting. Ook in dit geval moeten LED stripverlichting in koudere tijden van het jaar bij voorkeur uit garages en schuurtjes verwijderd worden. Wil je het hele jaar door LED strips blijven gebruiken, dan is het een goed idee om LED strips te monteren op iets dat een lage specifieke warmtecapaciteit heeft, zoals hout of metselwerk, in plaats van metaal.

LED stripverlichting zijn in het algemeen LED lampjes die op flexibele tape bevestigd zijn. LED strips kunnen op de gewenste lengte geknipt worden en met LED strip verbindingsstukken verbonden worden . LED lichtstroken hebben niet al te veel stroom nodig, dus als je LED stripverlichting begint te knipperen of te flikkeren, moet je onmiddellijk nagaan of een hoge omgevingstemperatuur de oorzaak kan zijn. LED stripverlichting is ontworpen voor temperaturen tot 35° C (95° F), maar als de temperatuur sterk oploopt, kan de kleurweergave of de gebruiksduur van LED stripverlichting lager worden dan verwacht.

Conclusie knipperende LED strips

LED stripverlichting is een goedkope en gemakkelijke manier om je huis of bedrijf van LED licht te voorzien, maar als de LED lampjes beginnen te knipperen moeten ze altijd op oorzaken gecontroleerd worden. Ben je aan een nieuwe LED strip toe? Ga dan naar 123LEDstrips.nl voor een ruim assortiment LED strips. LED stripverlichting kan op veel verschillende manieren gebruikt worden en LED stripverlichting geeft altijd een mooi, warm LED licht, waar je ze ook gebruikt.

https://123ledstrips.nl/algemeen/led-strip-knippert/